Medirex testit 27-28.10.2021
Julkaistu: 07.10.2021 20.23

Medirex testit 27-28.10.2021

Pelaajat ilmoitettu alla olevan taulukon mukaan testeihin. Testi on vapaaehtoinen ja maksaa 75€/ pelaaja, mikäli pelaaja ei halua tätä mahdollisuutta käyttää, täytyy itse peruuttaa aika Medirexiin. Puh.: 06 8362200

Ajanvaraus taulukon alla vielä kuvaus koko testistä.

Toiminnallisen testin kuvaus

Toiminnallinen testi sisältää yhteensä 9 erilaista testiä (osassa testeissä useampi eri vaihe), joissa arvioidaan urheilijan liikkuvuuksia selän, lantion, lonkan ja nilkan osalta. Testeissä arvioidaan myös kykyä hallita liikettä erilaisissa asennoissa. Osassa testeissä arvioidaan myös ns. yliaktiivisia lihaksia esimerkiksi lonkan liikkeissä. Testien kokonaistarkoitus on vähentää rasitus ja traumaperäisiä vammoja ja näin ollen lisätä terveitä harjoittelupäivä ja harjoitettavuutta (enemmän tehoa, volyymia ja harjoitteiden oikeaa kohdentamista harjoittelukerran sisällä). Jokainen pelaaja saa yksilölliset harjoitteet, joita tulisi sisällyttää oheisharjoitteluun esimerkiksi alkulämmöissä.

Alla tarkempia kuvauksia testeistä.

1. Testi: Vartalon eteentaivutus

a. Testissä arvioidaan kuinka paljon liikettä pelaajalla tulee selän liikkuvuuden osalta. Liikkeen osalta arvioidaan myös, mikä liikettä rajoittaa. Samaa liikettä arvioidaan myös selkä hallittuna. Pelaajan pitäisi pystyä tekemään vartalon eteentaivutus lanneranka hallittuna neutraalissa asennossa. Jos tämä ei onnistu voidaan puhua ns. fleksion kontrollin ongelmasta. Tämä voi näkyä hankaluutena pitää selkä hallittuna esimerkiksi kyykyissä tai kaikissa harjoitteissa missä hieman etukumara asento.

2. Testi: Nilkan liikkuvuu/yliliikkuvuus

a. Tässäkin testissä arvioidaan parilla eri osiolla onko nilkan alueella nivelperäistä vai lihasperäistä liikerajoitusta. Osalla pelaajilla voi olla myös ns. yliliikkuvuutta. Testissä arvioidaan tulisiko pelaajan enemmin saada nilkan alueelle liikkuvuutta vai vahvistusta. Ongelmat voivat näkyä esim. kyykyissä, tekniikka pettää nilkan liikerajoituksen vuoksi. Yliliikkuvuus voi näkyä esim. nilkan pronaationa yhden jalan harjoitteissa tai loikissa.

3. Testi: Lantion sivuttaissiirtymä yhden jalan seisonnassa toisen jalan noston aikana

a. Arvioidaan yhden jalan seisonnassa toisen jalan noston aikana tapahtuvaa lantion sivuttaissiirtymää. Testissä arvioidaan useita eri asioita sillä, että siirtyykö lantio yli 10 cm keskilinjasta ja miten pelaaja pystyy hallitsemaan keskivartaloa ja lonkkaa. Tähän voi vaikuttaa useampi eri asia. Olennaisia asioita esimerkiksi luistelussa miten pelaaja pystyy säilyttämään hyvän peliasennon luistelupotkun aikana, kaarreluistelussa jne. Testissä arvioidaan myös puolieroja.

4. Testi: Gluteus (pakara)/ hamstring (takareiden) lihasten aktivaatio järjestys lonkan ojennusliikkeen aikana

a. Jääkiekkoilijoilla tässä usein ongelmaa, mikä näkyy takareiden dominointina ja yliaktiivisuutena. Etenkin luistelussa, kun tapahtuu lonkan ojennus jää monella käyttämättä pakaran voimaa paljon, kun takareisi dominoi vahvasti. Jääkiekkoilijoilla tapahtuu tässä myös paljon selän notkon lisääntymistä, mikä vie hyvin paljon tehoa luistelusta ja lisää mm. nivusvammojen riskiä.

5. Testi: Polven koukistus lanneranka neutraalissa asennossa

a. Arvioidaan vatsamakuulla polven koukistus liikettä aktiivisesti. Liikkeessä arvioidaan pystyykö pelaaja koukistamaan polven lanneranka neutraalissa asennossa.

Jääkiekkoilijoilla tässä usein ongelmana se, että selän notko korostuu etureiden lihasten yliaktiivisuuden takia. Myös vinojen vatsojen heikkous voi lisätä selän notkon lisääntymistä. Tämä ongelma näkyy etenkin vaikeutena kyykyissä. Tämä voi näkyä myös peliasennossa siten, että paino piste siirtyy paljon eteen. Tämä on hyvin yleinen ongelma etureiden yliaktiivisuus kiekkoilijoilla.

6. Testi: Lonkan ulkorotaatio vatsamakuulla

a. Arvioidaan lonkan ulkorotaatio vatsamakuulla, samalla tulisi pystyä hallitsemaan selän neutraaliasento. Tässä ongelmana voi olla yliaktiiviset lonkan sisäkiertäjät. Tämä voi näkyä etenkin luistelussa siten, että luistelupotku ei lähde lonkka ulkokierrossa milloin pakaran voimaa jää taas käyttämättä. Tämä voi lisätä riskiä taas nivusvammojen osalta, jos lonkassa on luistellessa sisäkiertotyyppinen asento.

7. Testi: Lantion rotaation kontrolli

a. Ongelma kohtia tässä etenkin yliaktiiviset takareidet, korostunut selän notko ja sen hallinnan puute. Hyvin yleinen ongelma toispuolisten lajien urheilijoilla, mikä voi lisätä alaselän ja lantion alueen rasitusperäisiä ongelmia.

8. Testi: Tempausvala

a. Kahdeksas testi arvioi tempausvalalla kokonaisvaltaisesti liikkuvuutta.Tässä testissä käytetään hyödyksi aikaisempien testien löydöksiä, mikä liikkuvuutta rajoittaa, onko se nilkka vai enemmän rintarangan ojennussuunnan liikkuvuus. Hyvin olennainen liikkuvuuden testi oheisharjoittelun osalta sekä myös hyvä peliasennon osalta jäälle.

9. Testi: Alaraajan linjauksen hallinta

a. Viimeisessä testissä arvioidaan hyppytestin osalta alaraajan linjauksen hallintaa. Katsotaan hypyn alastulossa miten pelaaja pystyy hallitsemaan lonkan, polven ja nilkan asennon. Usein tässä voi näkyä esim. jalkaterän hallinnan pettämistä tai pakaran heikkoutta mikä voi näkyä esim. niin, että polvi painuu sisäänpäin hypyn alastulossa. Koska oheisharjoittelussa kuitenkin on paljon hyppyjä, alaraajan linjaus pitäisi pystyä hallitsemaan, jotta alaraaja vammoilta vältyttäisiin.


Juniori Hermes RY
Kaarlelankatu 57
67100, Kokkola


Valmennuspäällikkö:
Joona Kangas

0400588042

joona.kangas@juniorihermes.fi

  
Kehitysvalmentaja
Gleb Starobinets
0407780018

gleb.starobinets@juniorihermes.fi


Taitovalmentaja

Tuomas Kokkonen

0408240360

tuomas.kokkonen@juniorihermes.fi